top of page

Inflace v Česku klesá. Jaký je výhled do budoucna?


Průběžné zvyšování cen v ekonomice potrápilo v uplynulém roce nejen spotřebitele a jejich kupní sílu, ale i mnoho podniků. Kde hledat příčiny inflace?


Klíčovými faktory pro výši inflace jsou především poměry mezi poptávkou a nabídkou na trhu. Vliv na inflaci mají ale i náklady na samotnou výrobu, které zahrnují ceny surovin, energií a pracovních sil. Pokud tyto náklady rostou, může to vést k nárůstu cen koncových produktů a služeb.


Významnou roli v ovlivňování výše inflace hraje Česká národní banka (ČNB) prostřednictvím své měnové politiky. Úrokové sazby a množství peněz v oběhu jsou nástroje, které mohou ovlivnit výslednou cenovou hladinu. Inflační tlaky v ekonomice může ovlivnit také fiskální politika, tedy opatření týkající se vládních výdajů a daní. V neposlední řadě mají vliv globální události v mezinárodních obchodních vztazích, geopolitická (ne)stabilita nebo změny ve světových cenách surovin.


Dlouhá cesta z lednových maxim


Začátkem roku 2023 se inflace v Česku dostala na pomyslný vrchol činící 16,2 %. Vláda na tento stav reagovala „úsporným tarifem“ a odpuštěním příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Spotřebitelé a firmy poznali zdražování nejvíce u potravin a právě v oblasti energií, zejména pak u zemního plynu.


Teprve v únoru jsme zažili první propad inflace na 15,8 %. Také byla vyčíslena celoroční průměrná míra inflace za rok 2022. Ta činila 15,1 % a jednalo se tak o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku České republiky. Na první významnější pokles jsme si ale museli počkat ještě 2 měsíce. Duben se svými 12,7 % představoval již třetí měsíc v řadě, kdy klesající trend pokračoval. Po půlročním zdražování také poprvé poklesly ceny potravin.


Meziroční míra inflace se následně v květnu snížila o 1,6 p.b. na 11,1 %. Největší vliv na pokles meziročního cenového růstu mělo zejména snížení cen bydlení a potravin. Důležitá byla ale i síla české koruny, která pomohla zlevňovat import, a tak tlumit inflaci. Pokud se podíváme do zahraničí, trend se potvrzuje v celé Evropě. Tempo zdražování polevilo už téměř ve všech vyspělých ekonomikách. Po roce a půl dosáhla inflace v Česku jednociferné hodnoty, když klesla v červnu na 9,7 % a v červenci ještě o 0,9 p.b. níže. Opět pomohlo zejména nižší meziroční tempo růstu cen potravin a bydlení.



Naplní se 2% inflační cíl již v následujícím roce?


Výhledy do blízké budoucnosti jsou pozitivní. Inflace bude klesat. Podle analytiků by se naše ekonomika za rok mohla pohybovat na úrovni 2,7 %. ČNB je ještě optimističtější. Její aktuální prognóza na rok 2024 totiž očekává, že se bude inflace v průběhu příštího roku v průměru držet blízko dvouprocentního inflačního cíle. Konkrétně ČNB odhaduje, že průměrná míra inflace za rok 2024 bude činit pouze 2,1 %. Za pokračujícím zpomalováním inflace je možné hledat nejen efekt srovnávací základny, ale také několik dalších faktorů. Například nižší spotřebu domácností nebo nižší růst cen potravin, což částečně souvisí s nižšími cenami zemědělské produkce.


Dotkla se inflace neblaze i vašeho podnikání? Ušetřete si pro příští rok starosti i finanční zdroje. Outsourcing účetnictví může být úspornou cestou i pro vaši firmu. Své procesy můžete taktéž optimalizovat díky komplexnímu daňovému poradenství, kterému se věnujeme již více než 30 let!


Kontaktujte nás nebo si rezervujte svůj termín online a zjistěte, jak můžeme pomoci právě vám!

44 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page